Osteopathie

Osteopathie is een holistische geneeswijze. Dit houdt in dat het lichaam van het dier als geheel bekeken wordt. Dit sluit mooi aan bij Natuurgeneeskunde daar ze beide dezelfde visie hebben. In het hele lichaam beweegt alles individueel maar ook ten opzichte van elkaar en onder invloed van elkaar. Door deze samenwerking functioneert het lichaam en geeft het structuur en deze structuur heeft invloed op de functie. is er een verstoorde structuur wordt daarmee het functioneren van het lichaam uit balans gebracht en vice versa. Het lichaam probeert altijd een balans te vinden dmv zijn zelfgenezend vermogen. zie ook uitleg op de pagina natuurgeneeskunde Anibalance werkt met onderstaande 3 systemen waarbij het 4e systeem ( de Fascia - bindweefsel) in alle 3 de systemen wordt meegenomen. · Het parietale systeem, het bewegingsapparaat: alle spieren, pezen, banden, botten, gewrichten en zenuwen. · Het viscerale systeem : de organen, bloedvaten en het lymfesysteem · Het cranio-sacrale systeem is opgebouwd uit de schedelbotten (cranium) met het hersenvocht en het sacrum (heiligbeen) Door op deze drie systemen te werken stimuleren wij het lichaam zichzelf weer in balans te brengen al dan niet met behulp van een kleine manipulatie.
Wanneer uw paard één van onderstaande problemen vertoont kan osteopathie een goed hulpmiddel zijn voor uw paard. · Rug en/of halsproblemen · Lichte of erge kreupelheid · Problemen of verzet bij de training · Aanhoudende stijfheid · Prestatieverslechtering · Taktfouten in alle gangen · Problemen bij de verzameling · Abnormale hindernisfouten · Moeilijkheden met de buiging - Kantelen met het hoofd
Klachten:
Een blokkade in het pariëntale systeem betekent dat de beweeglijkheid tussen bijvoorbeeld 2 wervels verdwenen of verminderd is. Tussen deze wervels treden 2 zenuwen uit. Één naar links en de andere naar rechts, waarvan de werking bij een blokkade tevens verstoord kan raken. Deze zenuw geeft daardoor de verkeerde informatie naar het gebied waar hij naar toe loopt zoals een spier, huis, orgenan etc.. waardoor dit gebied in de problemen kan raken. In het gebied van een blokkade zijn de spieren daardoor vaak har en is de huid overgevoelig.

Visceraal systeem

Een verstoring in het viscerale systeem kunnen ontstaan als gevolg van een blokkade in de wervelkolom. Andersom is het ook mogelijk.Wanneer een orgaan overbelast is of uit balans is door bijvoorbeeld wormen, slechte voeding, te weinig ruwvoer of teveel supplementen, kan dit voor een blokkade zorgen in het pariëntale systeem. Doorbloeding is tevens een belangrijke factor in het goed functioneren van de organen. Wanneer de doorbloeding niet goed functioneert door een blokkade elders in het lichaam raakt het betreffende orgaan verzwakt en kan deze zijn functie niet goed uitvoeren. Zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen worden hierdoor niet oed aan -en afgevoerd. Ook door verminderde doorbloeding in de benen gaat een paard zich stijver bewegen en kunnen er allerlei blessures ontstaan.

Cranio-sacraal systeem

Het cranio-sacrale systeem is de verbinding tussen de schedel ( cranium ) met zijn hersenvliezen en het sacrum ( heiligbeen). Deze verbinding komt tot stand door de wervelkolom, het ruggenmerg en de vliezen die het ruggenmerg omvatten. Het craniosacrale vocht stroomt hierdoorheen. De schedel en het heiligbeen zijn opgebouwd uit botstukken die ten opzichte van elkaar een kleine beweeglijkheid hebben. Een verstoorde beweeglijkheid kan klachten geven zoals gedragsverandering, disbalans van de hormonale cyclus en hoofdpijn.

Hoe ziet een behandeling eruit?

We beginnen met een anamnese. Dat is een vraaggesprek om zoveel mogelijk over je paard te weten te komen.  Hierin komt ook de geschiedenis ter sprake en ook de huidige situatie en je hulpvraag. De eerste behandeling duurt hierdoor meestal wat langer dan de vervolg behandelingen. Deze eerste behandeling duur ongeveer 1 ½ uur. Na dit vraaggesprek ga ik het dier onderzoeken en gevonden problemen worden direct behandeld met technieken die het beste voor je paard geschikt is. Als afsluiting bespreek ik met je de opgespoorde disfuncties, krijg je advies en stellen we een behandelplan samen.

Voor de behandeling

1. dient het paard binnen te zijn, 2. zorg ervoor dat het paard schoon en droog is 3. voor paarden: graag op stal en minimaal 4 uur niet gewerkt hebben

Na de behandeling

Een paard mag minimaal 5 dagen na de behandeling niet werken, voor paarden geldt dat ze wel in de wei mogen. Meestal volgt na 4 tot 6 weken een vervolgbehandeling. Na een gezondheidscan is een nabehandeling van 2 tot 3 weken gewenst. Afhankelijk van de klacht en de behandeling kan het zijn dat het even lijkt dat de klacht wat erger geworden is of dat er andere ( oude ) klachten naar boven komen. Dit is een natuurlijk proces en hoort bij het genezen. Schroom niet bij twijfel contact met Anibalance op te nemen.

Pariëntaal systeem